Utsette tannlegebesøket? En god idè?

Denne artikkelen inneholder..

Har du utsatt tannlegebesøket ditt ofte – men samtidig har den litt gnagende følelsen at du ikke har helt kontroll? I dette blogginnlegget skal vi utforske litt hvorfor det er viktig å gå regelmessig til tannlegen, og hvordan vi har gjort dette enkelt å bestille time for våre pasienter.

For å være ærlig, så er tannlegebesøk noe de fleste av oss forbinder med litt ubehag. Det kan være at vi synes det errett og slett litt ubehagelig, eller kanskje man til og med er veldig redde for å dra dit. Det er mange som er synes at stolen i seg selv er et hinder. Å sette seg i den. Andre er redd for smerte, eller lukt, å ha ting i munnen, kanskje føler mangel på kontroll. Kanskje lydene – og tom kan det være tanker som å føle seg flau eller skam.

Vi som jobber med mennesker og tenner hele dagen – kjenner til dette og vet at mange sliter. Vi har kunnskap om alt sammen, og vi er her for å hjelpe deg – ikke for å gjøre ting verre.

Det som gjør ting enda mer komplisert er at tenner dessverre ikke kan reparere seg selv. Tenner er det eneste vevet i kroppen- sammen med hår – som må ha hjelp for å stoppe skade – og bli hel og frisk igjen.

Derfor er det viktig at vi kan undersøke deg som pasient regelmessig. I denne artikkelen vil vi utforske noen av de vanligste grunnene til at folk utsetter tannlegebesøkene sine, og vi vil også gi deg noen nyttige tips for å få mest mulig ut av ditt besøk hos en tannlege i Tønsberg. Enten du trenger en vanlig sjekk, har et akutt problem eller ønsker å utforske litt mer avanserte tannbehandlinger. Vi er spesialiter, tannleger og tannpleiere som kan hjelpe deg med å finne den beste behandlingen/tannlegen for dine behov. Så ikke vent lenger, la oss hjelpe deg til å finne mer ut om tannhelse din – slik at vi kan hjelpe deg beholde en god munnhelse.

Vanlige grunner til at folk utsetter tannlegebesøkene sine

Når det gjelder tannlegebesøk, er det mange grunner til at folk utsetter dem. En av de vanligste grunnene er frykt for smerte. Mange mennesker har en naturlig angst for tannleger og assosierer besøket med ubehagelige opplevelser. Denne frykten kan være så sterk at de unngår å gå til tannlegen helt til de opplever alvorlige problemer.

En annen vanlig grunn er kostnadene forbundet med selve tannbehandling. Noen tror feilaktig at de ikke har råd til å gå til tannlegen. Dette kan føre til at de utsetter besøket og risikerer å utvikle mer alvorlige problemer som krever dyrere behandling på ett senere tidspunkt. Dette er selvfølgelig noe vi vil fraråde på det sterkeste, da man i de aller fleste tilfeller vil komme bedre ut økonomisk med regelmessig sjekk og behandling.

Som vi har nevnt over er også ubehag knyttet til lukt, smak, tap av kontroll i situasjonen mulige årsaker. Som tannlege i Tønsberg har vi lang erfaring med dette, og det eneste vi ønsker er å hjelpe til. Vi begynner i slike tilfeller med en samtale. På den måten kan du bli kjent med oss, klinikken og få en følelese av om vi har nok kunnskaper for å hjelpe akkurat deg.

Mangel på tid er også en vanlig ting å si for å utsette tannlegebesøk. Mange har travle livsstiler og setter ikke tannhelsen høyt nok. De setter av besøket til «senere» og glemmer ofte å i det hele tatt bestille tannlegetimen. Uansett hva grunnen måtte være, er det viktig å ha kunnskap om at ved å utsette tannlegebesøket risikerer du å forverre problemene dine og øke sjansene for mer omfattende behandling i fremtiden. Når det er sagt: vi møter deg der du er – får oversikt – og løser problemene med deg på laget.

Pål Espen Tannmand og Waleed Johanson under en tannlegetime

Bilde av Pål-Espen Tannmand og Waleed Johanson under en tannbehandling.

Tips for å få mest mulig ut av ditt besøk hos en tannlege i Tønsberg

Når du endelig bestemmer deg for å bestille en tannlegetime i Tønsberg, er det en del ting du kan gjøre for å få mest mulig ut av besøket ditt. Her er noen nyttige tips på veien:

1.Ta notater før besøket: Skriv ned eventuelle spørsmål eller bekymringer du har, slik at du ikke glemmer dem under besøket. Da kan vi svare på det du lurer mest på- og du får svar på det som er viktig for deg.

2. Har du tannlegeskrekk? – Det hjelper å snakke om det! Vi er profesjonelle helsearbeidere med mange års erfaring. Vi lytter til alt du vil fortelle. Og vi stiller oppfølgingsspørsmål for å forstå din situasjon. Hvis du er redd for smerte eller har angst knyttet til ditt tannlegebesøk, anbefaler vi deg å fortelle om det på den måten som passer deg. Vi har tid til å lytte til deg. Vi tar hensyn til dine bekymringer og tilbyr alternativer som kan gjøre opplevelsen mer behagelig for deg som pasient. Det finnes mange løsninger. Hos oss på Tønsberg Tannlegevakt har vi dokumentert ekspertise på akkurat dette området, og vi har hjulpet mange pasienter med deres tannlegeskrekk. Vi samarbeider også med spesialiserte team – TOO – som finnes i hvert fylke.

3. Følg tannlegens råd: Etter undersøkelsen vil tannlegen gi deg råd om eventuelle behandlinger eller endringer i rutinene dine som kan være smarte for å opprettholde god oral helse. Dersom du klarer å følge disse rådene nøye – lover vi deg at problemene blir færre i fremtiden. Da lover vi deg også at du også får reduserte kostnader forbundet med tannlegebesøk i fremtiden. Vi kan være en støtte for deg – og dersom du ikke får til nye rutiner med en gang – så hjelper vi deg uten at du skal føle deg brydd av det. Vi er opptatt av å gi god og saklig informasjon slik at du får gode verktøy til å bedre din generelle tannhelse, og kan enkelt forebygge sykdommer som karies/hull (menneskets vanligste bakteriesykdom), periodontitt (tannkjøttsykdom) – på en skånsom måte – og hjemme på ditt eget bad.

Mulige konsekvenser ved å utsette tannlegebesøk

Å utsette tannlegebesøk kan føre til en rekke negative konsekvenser for både oral og generell helse. Her er en liste over mulige konsekvenser ved å ikke gå regelmessig til tannlegen:

 1. Tannråte og hull (karies): Uten regelmessig kontroll og rengjøring kan tannråte utvikle seg og føre til hull i tennene.
 2. Tannkjøttsykdommer (Periodontitt og Gingivitt): Ubehandlet tannplakk kan forårsake betennelse i tannkjøttet, noe som kan utvikle seg til tannkjøttsykdommer.
 3. Tannverk og infeksjoner: Tenner som får stå med hull som vokser (ubehandlet karies) kan gi infeksjoner i nerven(pulpa) – og kan føre til intense smerter og infeksjoner i kjeven, som igjen kan føre til omfattende behandlinger – eller tanntap/fjerning av tenner.
 4. Tannkjøttsykdommer: Langvarig forsømmelse kan føre til alvorlige tannkjøttsykdommer som kan resultere i tannløsning eller tannkjøttsresesjon.
 5. Tap av tenner: Alvorlig tannråte eller tannkjøttsykdommer kan føre til at tenner løsner og faller ut, eller må fjernes
 6. Dårlig ånde (Halitose): Dårlig munnhygiene er den vanligste årsaken til dårlig ånde. Dersom du gjør godt rent så bekjemper du at bakteriene kan lage gasser som ofte forårsaker dårlig ånde.
 7. Økt risiko for hjerte- og karsykdommer: Forskning antyder at det kan være sammenheng mellom oral helse og hjerte- og karsykdommer. Dette feltet forskes det mye på
 8. Komplikasjoner med diabetes: Diabetes akn forverre din tannhelse og gi tannproblemer.
 9. Økt risiko for munnkreft: Regelmessige tannlegebesøk bidrar til tidlig oppdagelse av munnkreft. Tidlig diagnose er veldig viktig.
 10. Økonomiske konsekvenser: Ubehandlede tannproblemer blir ofte mer kompliserte og dyrere å behandle over tid.
 11. Komplikasjoner under graviditet: Dårlig tannhelse hos gravide kan øke risikoen for tannproblemer i svangerskapet. Typisk dårlig timing.
 12. Generelle helseproblemer: Det er en sammenheng mellom oral helse og generelle helseproblemer. Vi vil hjelpe deg med informasjon, råd og veiledning.

Husk at regelmessige tannlegebesøk og god munnhygiene er viktige for å opprettholde både oral og generell helse.

Slik finner du den beste tannlegen for dine behov i Tønsberg

Når du leter etter den beste tannlegen i Tønsberg for dine behov, er det noen faktorer du bør vurdere:

 • Erfaring og kompetanse: Sjekk tannlegens bakgrunn, utdanning og erfaring for å sikre at de har den nødvendige kompetansen for å håndtere dine spesifikke behov.
 • Tilgjengelighet: Finn en tannlege som har fleksible timer og en beliggenhet som er praktisk for deg. For deg som bor i Tønsberg kan det være hensiktsmessig å finne en tannlege i Tønsberg.
 • Omdømme: Les anmeldelser og få anbefalinger fra venner eller familie for å finne en tannlege som har et godt omdømme og fornøyde pasienter.

Tannhelse og selvtillit: Hvordan ta vare på tannhelsen din for å føle deg vel i munnen?

Tannhelse og selvtillit er knyttet – og en del av WHOs definisjon av god helse. Å føle at man kan smile er ikke bare viktig for fysisk velvære, men det spiller også en kritisk rolle i hvordan vi oppfatter oss selv. Å ta vare på tannhelsen din er en viktig investering i ditt generelle velvære og selvtillit. Her er noen måter du kan vedlikeholde god tannhelse på, som igjen kan hjelpe deg å smile med tillit.

Hvordan finne den beste tannlegen i Tønsberg for nettopp deg

Når du leter etter den beste tannlegen i Tønsberg, er det viktig å finne en som passer dine spesifikke behov. Her er noen trinn du kan følge:

 • Identifiser dine behov: Tenk på hvilken type behandling du trenger, enten det er vanlige sjekker, akuttbehandling eller kosmetiske prosedyrer.
 • Utforsk alternativer: Søk etter tannleger i Tønsberg-området og les om deres spesialiteter og tjenester.
 • Vurder omdømmet: Les anmeldelser fra tidligere pasienter for å få en ide om kvaliteten på tjenestene de tilbyr.
 • Bestill en konsultasjon: Planlegg en konsultasjon med tannlegen for å diskutere dine behov og se om de er riktig match for deg.

 

Vanlige tannbehandlinger hos oss i Tønsberg

Hos oss i Tønsberg tilbyr vi et bredt spekter av tannbehandlinger for å møte alle dine behov. Her er noen av de vanligste behandlingene vi utfører:

1. Rutinemessige sjekker og rengjøring: Vi anbefaler at du kommer inn for en sjekk minst to ganger i året for å opprettholde god oral helse.

2. Fyllinger: Hvis du har karies, kan vi fjerne det skadede vevet og restaurere tannen med et sterkt materiale som gjenoppretter funksjonen til tannen.

3. Rotfylling: Hvis infeksjonen har nådd nerven i tannen, kan rotfylling være nødvendig for å redde den fra ytterligere skade eller tap.

4. Tanntrekking/tannfjerning/fjerning av visdomstann: I tilfeller der en tann ikke kan reddes, utfører vi trygg og effektiv tannfjerning/tanntrekking. De vanskeligste visdomstennene fjernes ofte av vår spesialist i Oral kirurgi og Oral medisin

5. Akutt tannlegetime for pasienter som trenger umiddelbar hjelp.

Vi er spesialister på å bygge opp tenner som mangler/reparere tannmangel. Det er ikke alltid at dyrest er best. Spør om løsninger -så gir vi deg oversikt og informasjon.

Vi har lang erfaring og er spesialister på å tilpasse proteser og å reparere proteser.

Vi er spesialister innen implantat behandling og restaurere tannmangel vha implantater.

Kosmetiske inngrep: restaurere med sterke, fine porselens fyllinger er del av vår spesialistbehandling.

Tannpleie av tannkjøttskader og forebygging av tannkjøttproblemer: Ved Tannlegevakten i Tønsberg har vi en meget erfaren tannpleier som har jobbet med disse spørmålene i mange mange år.

Uansett hvilken behandling du trenger, er vi her for å hjelpe deg med å oppnå og opprettholde god oral helse. Bestill en tannlegetime i dag og ta det første skrittet mot et sunt smil!

Portrett av Pål Espen Tannmand - Tønsberg Tannlegevakt
Artikkelen er skrevet av
Pål-Espen Tannmand

Pål-Espen Tannmand er utdannet spesialist i Protetikk. Han jobber ved Tønsberg Tannlegevakt der han hjelper pasienter med problemer innen tannslitasje, tilpasning av proteser, implantater og søvnapne.

Se også..