Visdomstenner

Visdomstenner, de siste tennene som bryter frem i munnen, kan ofte forårsake problemer og smerte. 

Når smerten blir uutholdelig eller forårsaker andre komplikasjoner som vondt i kjeven eller hodepine, kan trekking av visdomstennene være den beste løsningen. Prosessen med trekking av visdomstenner er relativt vanlig og utføres vanligvis av en tannlege eller en kjevekirurg.

Fakta om visdomstenner

 • Visdomstenner utvikler seg vanligvis i alderen 17 til 25 år.
 • Disse tennene er de siste som kommer frem i munnen.
 • En voksen mann / kvinne kan ha opptil fire visdomstenner.
 • Omtrent 30-40 % av befolkningen får ikke visdomstenner

Hva skal man gjøre med sine visdomstenner?

Spesialist, Pål-Espen Tannmand forklarer at symptomer på problematiske visdomstenner kan spenne fra et lett press og murring til mer alvorlige tilstander som betennelse og smerter.

«Det er viktig å søke tannlegehjelp hvis du opplever disse symptomene over tid,» påpeker Tannmand. «Men hvis du klarer å holde tannen og området rundt rent, og ikke opplever smerte, er det ikke alltid nødvendig å trekke visdomstannen.» Han understreker at ikke alle visdomstenner som forårsaker ubehag må trekkes.

Tannmand legger til, «Når visdomstennene først begynner å forårsake ubehag, er det sjelden en engangshendelse. Det er en høyere sannsynlighet for at problemene vil gjenta seg. Tannleger utfører alltid en individuell vurdering, men i mange tilfeller vil de anbefale å fjerne den problematiske visdomstannen.»

Når burde man trekke sine visdomstenner?

Visdomstenner bør vurderes for trekking i følgende tilfeller:

 1. Plassmangel: Den mest vanlige grunnen til å trekke visdomstenner er at det ikke er nok plass i munnen. Dette kan føre til at tennene blir «innestengt» (impaktert), noe som kan forårsake smerter og infeksjon.
 2. Feil vekstretning: Visdomstenner som vokser i feil retning kan skade nabotennene, tannkjøttet, og kan føre til tannkjøttbetennelse eller karies.
 3. Hyppige infeksjoner: Gjentatte episoder av perikoronitt, en smertefull betennelsestilstand som oppstår når det er ikke nok plass til tannen, er en god grunn til å vurdere trekking.
 4. Cyster eller Tumorer: Sjeldne, men alvorlige komplikasjoner som cyster eller tumorer rundt visdomstennene, krever umiddelbar behandling.

Når kan man beholde sine visdomstenner?

Visdomstenner trenger ikke trekkes hvis:

 1. De er fullt frembrudte: Hvis visdomstennene har nok plass til å bryte helt gjennom tannkjøttet og ikke forstyrrer de andre tennene.
 2. God munnhygiene: Dersom man klarer å opprettholde god munnhygiene rundt visdomstennene, reduseres risikoen for karies og tannkjøttsykdommer.
 3. Fravær av smerte og ubehag: Hvis visdomstennene ikke forårsaker smerte, ubehag, eller har negativ påvirkning på de andre tennene.

 

Vurdering fra tannlege

Det er viktig å få en individuell vurdering fra en tannlege eller en oralkirurg. De kan gi råd basert på tannens plassering, din generelle tannhelse, og risiko for fremtidige problemer. Røntgenbilder kan også være nødvendige for å få en fullstendig oversikt over situasjonen.

Gjør det vondt å fjerne visdomstennene?

Fjerning av visdomstenner kan variere i smerte og ubehag avhengig av flere faktorer. Hvis visdomstannen står i en lett tilgjengelig posisjon og har enkle røtter, kan en allmenntannlege ofte fjerne tannen raskt og med minimalt ubehag. I mer kompliserte tilfeller, hvor tannen kanskje ligger delvis innkapslet i tannkjøttet eller har komplekse røtter, kan du bli henvist til en oralkirurg for fjerning.

Etter fjerning av visdomstenner, enten kirurgisk eller ikke, kan man forvente en viss grad av hevelse og ubehag. Denne perioden varer vanligvis i 3-4 dager. Det er viktig å unngå tunge løft og intensiv trening i disse dagene for å fremme helbredelse. Hvis jobben din innebærer fysisk arbeid eller tunge løft, kan det være lurt å vurdere en sykemelding i etterkant av prosedyren.

Konklusjon

Avgjørelsen om å trekke eller beholde visdomstenner er avhengig av mange faktorer. Regelmessige tannlegebesøk og god munnhygiene spiller en viktig rolle i å håndtere visdomstennene på riktig måte. Det er viktig å huske at hver situasjon er unik, og derfor er en personlig konsultasjon med en tannlege avgjørende.

Spør en av våre spesialister

Bilde av alle på Tønsberg Tannlegevakt