KARIES / Hull i tennene

Karies er en bakterieindusert tannsykdom, ofte omtalt som tannhull eller tannråte.

Hvordan kan man forebygge karies?
Bakterier samler seg i plakk på tennene og lever av maten vi spiser, særlig sukker og karbohydrater. Når de bryter ned disse, dannes syrer som angriper tannemaljen og fører til karies. Tannleger kan oppdage disse hullene, og kan bruke røntgen for å vurdere behovet for behandling. Moderne tannbehandling blir stadig mer konservativ i å avgjøre når det er nødvendig å bore for å fjerne hull, derfor er regelmessige tannlegebesøk essensielle.

For å forebygge hull, bør vi pusse tennene grundig og bruke tanntråd der tennene «klikker» sammen, ved kontaktpunktene. Tannlegen kan demonstrere riktig teknikk. Daglig fjerning av plakk er viktig for å forstyrre dets organisering og forhindre at sukker fanges opp av bakterier.

Fluor er et viktig verktøy i kampen mot karies. Det styrker tennene og gjør dem mer motstandsdyktige mot syreangrep. Fluor har også en antibakteriell effekt som reduserer bakterienes aktivitet. Velg rene fluorprodukter uten mange tilsetningsstoffer og bruk fluor daglig etter rengjøring.

For personer med tørr munn, anbefaler tannleger ofte tannkrem med ekstra fluor. Det er lurt å diskutere dette med tannlegen.

Spør en av våre spesialister

Bilde av alle på Tønsberg Tannlegevakt