Tannverk

Denne artikkelen inneholder..

Årsaker, symptomer og behandlinger

Tannverk er en smerte som mange mennesker opplever en gang i livet. Smerten kan variere fra mild og forbigående til intens og vedvarende, og påvirke våre daglige aktiviteter og søvnkvalitet. I denne guiden vil vi dykke dypere inn i årsakene til tannverk, identifisere vanlige symptomer og utforske effektive behandlinger og forebyggende tiltak.

Årsaker til tannverk

Tannverk kan oppstå av flere grunner, inkludert tannråte/hull (karies) , tannabscess, tannkjøttbetennelse, ødelagte fyllinger. Også tilstander som bihulebetennelse eller kjeveproblemer kan gi følelsen av tannverk. Hos gravide kan hormonelle endringer føre til økt risiko for symtomer i tannkjøtt (oftest forbigående), og som kan forårsake en følelese av verk,tannverk. Hos barn er tannverk ofte knyttet til tannfrembrudd eller hul/(karies)

 1. Tannråte og Abscess: Tannråte oppstår når syreproduserende bakterier bryter ned tannens overflate. Hvis ubehandlet, kan dette føre til at ullet utvikler seg, går inn til nerven som igjen forårsaker en inveksjon og kan danne en abscess, som er en smertefull infeksjon i kjeven, ved roten av en tann.
 2. Tannkjøttbetennelse: Betennelse i tannkjøttet, også kjent som gingivitt (overfladisk) eller periodontitt(dypere)  kan forårsake smerte og ubehag.
 3. Ødelagte Fyllinger: Gamle eller ødelagte fyllinger kan eksponere tennenes indre deler og forårsake smerte.
 4. Bihulebetennelse:Infeksjon i bihulene kan legge press på tannrøttene, spesielt de øvre tennene, og føre til tannverk.
 5. Tannverk ved forkjølelse: Virusinfeksjoner som forkjølelse kan føre til midlertidig tannverk på grunn av økt trykk i bihulene.
Bilde av tannverk

Symptomer på Tannverk

Symptomer på tannverk inkluderer smerte ved tygging, følsomhet for varmt og kaldt, hodepine, hevelse rundt tannen eller i ansiktet, og feber. Smerten kan være konstant eller komme og gå, og dens intensitet kan variere.

Behandlinger for Tannverk

Når det gjelder behandling av tannverk, er det første steget å kontakte en tannlege for en grundig undersøkelse. Behandlingen vil avhenge av årsaken til tannverket.

 • Smertestillende:Ibuprofen (Ibux) eller paracetamol (Paracet) kan tilby midlertidig lindring av smerte. Det er viktig å følge anbefalt dosering og ikke overstige maksimal daglig dose.
 • Antibiotika:Hvis tannverket skyldes en infeksjon – og evt påvirker almenntilstanden din, kan tannlegen foreskrive antibiotika for å bekjempe infeksjonen.
 • Tannbehandling:Behandlinger kan inkludere fyllinger, rotfylling, eller i noen tilfeller ekstraksjon av tannen.

 

Forebyggende tiltak og tips

Forebygging er nøkkelen til å unngå tannverk. Regelmessige tannlegebesøk, god munnhygiene, sunn diett og fluorholdig tannkrem, fluorskylling – er grunnleggende for å opprettholde god tannhelse. Her er noen tips:

 • God Munnhygiene: Børst tennene to ganger daglig med fluortannkrem og bruk tanntråd daglig.
 • Regelmessige Tannlegebesøk: Gjennomfør regelmessige tannlegeundersøkelser og rengjøringer.
 • Sunn Kost: Begrens inntaket av sukkerholdig mat og drikke for å forebygge tannråte.

 

Kjerringråd og naturlige løsninger

Noen foretrekker å bruke kjerringråd som en første respons til mild tannverk. Skylling med saltvann kan redusere bakterier i munnen og lindre mild smerte. Nelikolje, som har smertestillende egenskaper, kan også påføres forsiktig på det smertefulle området.

Konklusjon

Tannverk kan være en indikator på ulike underliggende problemer og bør ikke ignoreres. Ved å forstå årsakene, anerkjenne symptomene tidlig, og søke riktig behandling, kan man effektivt håndtere tannverk. Husk at forebyggende tiltak og regelmessig tannpleie er nøkkelen til å unngå fremtidige tannproblemer.

Portrett av Pål Espen Tannmand - Tønsberg Tannlegevakt
Artikkelen er skrevet av
Pål-Espen Tannmand

Pål-Espen Tannmand er utdannet spesialist i Protetikk. Han jobber ved Tønsberg Tannlegevakt der han hjelper pasienter med problemer innen tannslitasje, tilpasning av proteser, implantater og søvnapne.

Se også..