Munntørrhet

Munntørrhet, eller xerostomi, er en følelse av at munnen er tørr og ubehagelig. Dette kan skilles fra hyposalivasjon, hvor det faktisk måles lav spyttproduksjon i munnen.

Problemer knyttet til munntørrhet
Munntørrhet kan medføre flere problemer da spytt fungerer som munnens primære forsvar mot bakterier og mikrober, og spiller en rolle i å forebygge tannråte (karies) og eventuelt soppinfeksjoner som candida.

Pasienter som lider av hyposalivasjon kan oppleve økt forekomst av tannråte. Det er derfor viktig å iverksette tiltak for å hjelpe disse pasientene, som kan inkludere informasjon, kostholdsråd, økt bruk av fluor, og bedre munnhygiene for å redusere effekten av munntørrhet.

Tannleger kan også anbefale hyppigere besøk, ta røntgenbilder, og overvåke tennene nøye for å unngå at karies forårsaker større skader enn nødvendig.

Hyposalivasjon er ofte en midlertidig tilstand, og risikoen for karies og andre munnproblemer avtar når tilstanden bedres.

Årsakene til hyposalivasjon er mange og varierte, og kan inkludere endringer i helsesituasjonen. En detaljert pasientjournal er nødvendig, inkludert en liste over medisiner, for å få et fullstendig bilde av pasientens historikk. Ofte involverer dette samarbeid med pasientens lege for å sikre korrekt diagnose. Tannleger kan tilby hjelp og råd for de som lider av munntørrhet. Hvis du har spørsmål om dette, er vi her for å hjelpe med veiledning og informasjon.

Spør en av våre spesialister

Bilde av alle på Tønsberg Tannlegevakt