Hvorfor bruke tanntråd og mellombørster til rengjøring av tennene?

Denne artikkelen inneholder..

Er du klar over at vanlig tannbørsting kun rengjør omtrent 50-60% av tennenes overflater? Dette betyr at selv den mest grundige børsting ikke når områdene mellom tennene dine ( interdentalområdene. For å sikre en komplett munnhygiene er bruk av tanntråd og mellombørster veldig viktig. Disse verktøyene er designet for å fjerne plakk og matrester som samler seg mellom tennene. Hit når ikke vanlig tannbørste inn!

 

Betydningen av tanntråd og mellombørster for god munnhelse

Det er viktig å fjerne plakk og matrester som bygger seg opp mellom tennene og langs tannkjøttskanten. Tønsberg Tannlegevakt anbefaler bruk av tanntråd og mellombørster som komplement til vanlig tannpuss. Mellombørstene, med sine små hoder, er designet for å passe inn i mellomrommene mellom tennene, og de kommer i varierte størrelser for å passe til de ulike mellomrommene. Disse kan enkelt skaffes hos tannlegen, på apotek, matbutikker eller via nettbutikker. Børstene sikrer at bakteriebelegget følger med ut.

Når du står overfor trange mellomrom mellom tennene, er tanntråd ofte det beste verktøyet. I mange tilfeller finner folk at en kombinasjon av tanntråd og mellombørster fungerer best, ettersom forskjellige tenner har forskjellige mellomromsstørrelser. Forskning indikerer at mellombørster kan være mer effektive til å fjerne plakk sammenlignet med tannstikker, som igjen er et populært valg, men ikke like effektivt. For de som velger tannstikker, anbefales plasttannstikker fremfor tre, da sistnevnte kan splintres og fastne under tannkjøttskanten.

 

Om blødende tannkjøtt ved bruk av tanntråd og mellombørster

Det er ikke uvanlig at tannkjøttet blør eller føles ømt første gang du bruker en mellombørste. Dette er vanligvis et tegn på at tannkjøttet ikke er helt friskt. Ved regelmessig bruk vil blødningen normalt avta etter hvert som tannkjøttet blir sunnere. Hvis blødningen vedvarer over tid, er det viktig å konsultere en tannlege for å utelukke feil bruk av verktøyet eller tilstedeværelse av tannkjøttsykdommer som periodontitt. Tønsberg Tannlegevakt tilbyr ytterligere informasjon og behandling for slike tilstander.

Instruksjoner for bruk av mellombørste:

  • Velg riktig størrelse på mellombørsten. Det finnes ulike størrelser, og hver størrelse representeres ofte med en unik farge. Hvis du er usikker på hvilken størrelse du trenger, kan Tønsberg Tannlegevakt gi råd. Generelt gjøleder at «hvis ståltråden går i gjennom, så har du en børse som er passe»
  • Hold mellombørsten mellom tommel og pekefinger, og før den forsiktig inn i mellomrommet mellom tennene. Tving aldri børsten inn i et for trangt mellomrom.
  • Beveg børsten forsiktig gjennom mellomrommet mellom hver tann, repeter 5-10 gg pr mellomrom, og sørg for grundig rengjøring.

Instruksjoner for bruk av tanntråd:

  • Ta et stykke tanntråd på omtrent 45 cm, og vikle endene rundt hver av pekefingrene for å få et godt grep. Husk kort avstand mellom fingrene
  • Hold tanntråden stramt mellom tommelen og pekefingeren, og føre den forsiktig mellom tennene med en lett «sagende» bevegelse.
  • Når tanntråden når tannkjøttet, bøy den rundt hver tann i en C-form, og beveg den forsiktig opp og ned langs tannen for å fjerne plakk og matrester.
  • Ved å følge disse trinnene og rutinene kan du bidra til å opprettholde optimal munnhygiene og forhindre tannproblemer. Tønsberg Tannlegevakt anbefaler regelmessig bruk av både tanntråd og mellombørster som en integrert del av din daglige munnpleie.
Portrett av Pål Espen Tannmand - Tønsberg Tannlegevakt
Artikkelen er skrevet av
Pål-Espen Tannmand

Pål-Espen Tannmand er utdannet spesialist i Protetikk. Han jobber ved Tønsberg Tannlegevakt der han hjelper pasienter med problemer innen tannslitasje, tilpasning av proteser, implantater og søvnapne.

Se også..