Fluor, er et svært viktig element for god tannhelse. Det har spilt en betydelig rolle i reduksjonen av tannkaries i moderne samfunn. Når fluor inkorporeres i tannemaljen, øker det tannens motstandskraft. Det er når bakteriene fordøyer sukker at syrer oppstår og angriper tannoverflaten. Det blir hull, kavitet, tannråte, karies. Fluor er viktig for å stanse progresjonen av kariesangrep og hindre nye.
For mange voksne holder det å holde godt rent med tanntråd, etterfulgt av tannpuss med fluorholdig tannkrem – helst morgen og kveld. Det finnes imidlertid situasjoner hvor tilleggsfluor kan være gunstig, for eksempel ved høy risiko for karies. Det kan være ved munntørrhet, følsomme tenner eller når man har tannregulering. I slike tilfeller anbefaler Tønsberg Tannlegevakt ekstra fluortilskudd.
Alternativer for ekstra fluortilskudd:
- Fluorholdig munnskyll: Munnskyll med fluor kan brukes daglig for å styrke tennene. For optimal effekt, bruk munnskyll med fluor om kvelden etter tannpussen, slik at et beskyttende lag ligger på tennene over natten. Ved morgenbruk, vent minst en time før du spiser, drikker eller skyller for å oppnå maksimal effekt.
- Fluortabletter: Disse er spesielt egnet for barn og kommer i forskjellige styrker og smaker. Barn over ca. 6 år, som kan skylle munnen uten å svelge, bør bruke fluorskyll. Suge på fluortabletter gir bedre lokal effekt på tennene enn å tygge og svelge dem.
- Fluorholdig tyggegummi: Dette kan være et praktisk alternativ for å opprettholde god fluorbeskyttelse gjennom dagen og spesielt etter måltider. Vent helst en time etter å ha tygget fluorholdig tyggegummi før du spiser eller drikker.
For de med høyere kariesrisiko, finnes det spesialiserte tannkremer med høyere fluorinnhold tilgjengelig på apotek. Fluor-gel i skinner tilpasset av tannlegen kan også være et alternativ for intensiv fluorbehandling og er mer vanlig på institusjoner.
Kan fluor være skadelig for tennene?
Ved å følge anbefalte doseringer, er fluor trygt og ikke skadelig. I henhold til Helsetilsynets retningslinjer, skal fluorkonsentrasjonen i tannpasta for barn fra seks måneder til to år være 500 ppm (0,05 %), for barn fra to til seks år 1000 ppm, og for barn over seks år 1450 ppm (0,15 %). Fluorkonsentrasjonen er oppgitt i ppm på ingredienslisten på tannpastatuben.
Hva skjer ved for mye fluor? For høyt fluorinntak hos barn under fem-seks år, når tannemaljen utvikles, kan forårsake dental fluorose. Dette er ofte karakterisert ved hvite eller brune flekker på tennene. I Norge var dete mer vanlig tidligere i enkelte deler av landet – der brønnvann ble brukt som vannkilde – og der vannet innholdt fluor fra naturens side. Drikkevannsforskriften i Norge setter grensen for fluorinnhold til 1,5 ppm.
Kan Fluor virke kreftfremkallende?
Fluor har vært gjenstand for omfattende forskning og debatt angående dets helseeffekter. Det er ingen overbevisende vitenskapelige bevis som støtter påstanden om at fluor i de mengdene som finnes i tannkrem, drikkevann, eller andre vanlige kilder, er kreftfremkallende.
Fluor har blitt vurdert av flere store helseorganisasjoner verden over. Verdens helseorganisasjon (WHO), den amerikanske Food and Drug Administration (FDA), og andre lignende institusjoner har anerkjent fluoridering av drikkevann og bruk av fluorholdige dentale produkter som trygge og effektive for å forebygge tannråte, så lenge de brukes i anbefalte mengder.
Det er viktig å merke seg at overdreven inntak av fluor over lang tid kan føre til negative helseeffekter, slik som dental fluorose eller skjelettfluorose (en tilstand som påvirker beinene og leddene). Disse tilstandene er imidlertid sjeldne og vanligvis knyttet til områder hvor det naturlige fluorinnholdet i drikkevann er eksepsjonelt høyt, langt over nivåene som brukes i kunstig fluoridering.