Hva gjør jeg når jeg har skadet en tann?

Denne artikkelen inneholder..

Har du slått ut en tann og trenger råd? I denne artikkelen svarer vi på en del ofte stilte spørsmål som våre pasienter har stilt opp igjennom tidene. Du må gjerne kontakte oss direkte dersom du ikke finner svaret på ditt spørsmål. Tannlegene ved Tønsberg Tannlegevakt har lang og god erfaring med en rekke ulike tannskader og ikke minst tap av tenner.

-Dersom ditt faste tannlegekontor er åpent, anbefaler vi at du kontakter disse i første omgang.

 

Når skal du kontakte lege i stedet for tannelegen?

Dersom du har slått deg hardt og det kan være fare for hodeskader, store skader i lepper/bløtvev og ved fare for hjernerystelse. Ta alltid kontakt med lege eller legevakt dersom du er usikker på om din skade burde følges videre opp av helsepersonell. Dette gjelder også ved brukket kjeve.

 

En melketann er slått ut, hva gjør jeg?

En melketann som er slått helt ut, skal ikke settes på plass i munnen. Kontakt oss direkte for videre oppfølging. Det kan være hensiktsmessig å ta en konsultasjon for å se at alt er som det skal. Alle barn skal følges opp ved sin faste tannklinikk.

 

Hva gjør jeg når en permanent tann er slått helt ut?

Har du mistet en permanent tann? Hold den i kronedelen av tannen. Ikke la tannen bli tørr. Hold den våt/legg den vått gjerne i sterilt saltvann, et glass med melk / vann eller oppbevar tannen forsiktig munnen. Dersom du er i ellers god allmenntilstand, kontakt oss via vår akuttelefon slik at vi får avtalt en time hos oss.

Når du ankommer tannlegevakten setter vi tannen på plass der den hører hjemme. Dersom du klarer og ønsker prøve – så kan du sette den på plass også allerede før du kommer til oss. Pass på at roten er ren og så godt som steril før du prøver å sette den på plass. Unngå å ta på roten.

Dersom tannen er skitten skyller du den forsiktig under rennende vann i noen sekunder. Du kan også rengjøre tannen etter beste evne med ditt eget spytt.

Oppfølging: Etter besøk på tannlegevakten skal du alltid kontakte din egen tannlege for oppfølging.

 

Hva gjør jeg når en tann er slått ut av stilling?

I dette tilfellet er det best at du tar direkte kontakt med oss eller din faste tannlege.

 

Hva gjør jeg hvis jeg har knekt deler av en fortann?

Let etter biten(ene) av tannen. Oppbevar biten vått (vann, melk, evt i munnen). Vær rask med å ta kontakt med din faste tannlege, eller ring vår vakttelefon så snart som mulig. Vi avtaler en akutt-time hos oss for rask undersøkelse og eventuell behandling. Tønsberg Tannlegevakt har åpent 24/7, 365 dager i året.

 

Er det viktig å registrere tannskade?

Ja, det er svært viktig å registrere en tannskade! Bla pga forhold vedrørende: forsikringer, HELFO, skole, barnehage, yrkesskade, fritidsskade, voldsskadeerstatning, politi osv.

God dokumentasjon gir deg rettigheter og støtte.

Ved Tønsberg Tannlegevakt er vi svært opptatt av å gi deg alle nødvendige dokumentasjoner slik at du kan gå videre med saken din overfor rette instanser.

Etter endt akuttbehandlingen: ta alltid kontakt med din faste tannlege for å opplyse om eventuell behandling.

Portrett av Pål Espen Tannmand - Tønsberg Tannlegevakt
Artikkelen er skrevet av
Pål-Espen Tannmand

Pål-Espen Tannmand er utdannet spesialist i Protetikk. Han jobber ved Tønsberg Tannlegevakt der han hjelper pasienter med problemer innen tannslitasje, tilpasning av proteser, implantater og søvnapne.

Se også..