FAQ
Periodontitt er en lidelse som gjør at festet til tannen blir dårligere og er under angrep. Pasienten kan ofte fortelle at tannen føles litt løs og øm, og at det er mer blødning enn normalt som ikke forsvinner med tannpuss. Kanskje er det synlig tannstein på tannen.
Periodontitt (Kronisk Marginal Periodontitt) er en vanlig lidelse i befolkningen, og mest vanlig med høyere alder. Den sees også ofte i sammenheng med almennsykdommer (for eksempel revmatisme, diabetes), røyk (økt sjanse) og arv (tenk deg på samme måte som enkelte familier har større sjanse for kolesterol, blodtrykk eller hjerteproblematikk).
Før man får periodontitt, har man ofte hatt gingivit (reversibel tannkjøttbetennelse som ikke har laget skade på festet)
Heldigvis reagerer 80% av pasientene positivt på systematisk behandling av periodontitt. Har du mistanke om denne type problemer er det viktig at du får god kartlegging, slik at vi kan stoppe utviklingen så tidlig som mulig.
Noen kjenner at siste tann i munnen er på vei opp, kanskje ligger under tannkjøttet – eller trykker på nabotenner. Noen kjenner press. Andre kjenner svlegebesvær, svelgvansker. Kanskje tom har pasientene store smerter og har hovnet opp.
Visdomstenner gir ofte litt trøbbel fordi kjevene våre har «krympet» i utviklingen, og har ikke god nok plass til siste tann som ofte kommer i 20årene. Så får vi betennelser i tannkjøttet ( perikoronitt), eller hull ( karies) pga trange forhold. Det er viktig å ta kontakt for en undersøkelse. Tannlegen vurderer om tannen må fjernes eller behandles slik at smertene forsvinner.
Smerter i tyggeapparatet kan være plagsomt og gi vanskeligheter med å gape, tygge, hodepine, tannverk, tannpine, muskelverk. Lidelsen kalles ofte TMD (Temporo Mandibular Dysfunksjon)
Dette samspillet av smerter finner vi ut av ved grundige undersøkelser. Heldigvis er behandlingen ofte enkel – og gir god effekt for de aller fleste. Informasjon, øvelser, bittskinne, fysioterapi er de vanligste tiltakene.
Oftest er det «broen» eller «kronen» som er løs – ikke implantatet. Uansett årsak til «den løse følelsen», så er det smart å ta rask kontakt for å finne ut av hva problemet består i. Behandlingen er oftest enkel.
Det pasienten kan forvente under besøket er å få den beste mulige hjelpen, for å få lindring av sine tann og kjeveproblemer. Oftest gjør vi en midlertidig behandling – som fortsetter hos fasttannlegen. Pasienten skal helst ikke ha noen problemer eller føle smerte i vente på en vanlig tannlegetime, sier Tannlegevakten i Tønsberg.
Først får pasienten oversikt over problemene – hvilken tann – eller hvilket område område i munnen som det gjelder. Vi kartlegger også medisinbruk, almennsykdommer og allergier.
Det er også viktig for oss å vite om du er engstelig i behandlingssituasjonen. Dette tar vi spesielt hensyn til.
Som akuttannlege er den viktigste oppgave å hjelpe pasienten stille riktig diagnose(r) og behandle dette slik at pasienten får lindring. Deretter får du god oversikt og informasjon om videre behandling
Tønsberg Tannlegevakt er åpen 360 dager i året med sjenerøse åpningstider – for alltid å være tilgjengelig når du trenger oss.
Om du har akutte tannproblemer eller om du har hatt en tannulykke skal du først og fremst kontakte din egen faste tannlege. Ønsker du vår hjelp kan du nå oss på telefon 8-19 hverdager og 9-13 helger/helligdager.